1398/10/24 سه‌شنبه

رئیس بخش: آقای دکتر احمد خنچه

سرپرستار بخش: آقای کرامت محمدی

آندوسکوپی

آندوسکوپی عبارت است از دیدن درون دستگاه گوارش به وسیله آندوسکوپ مخصوص. باید گفت که برای دیدن هر قسمت از بدن انسان دستگاه مخصوصی ساخته اند برای دیدن مری، معده و اثنی عشر دستگاهی به صورت لوله پلاستیکی انعطاف پذیر ساخته شده است که در انتهای آن عدسی کوچکی به قطر حدود 2 میلیمتر وجود دارد و تصاویر به وسیله ی فیبرهای نوری باریک و ظریفی به عدسی چشمی منتقل می شود و پزشک از بیرون می تواند درون دستگاه گوارشی را به راحتی ببیند.

انجام آندوسکوپی گرچه برای بیمار قدری ناخوشایند است، ولی با پاشیدن اسپری بی حس کننده در حلق بیمار، معمولاً بدون بیهوشی و درد انجام می شود. پزشک هنگام آندوسکوپی علاوه بر دیدن و تشخیص بیماری و گرفتن نمونه برای آزمایش از مخاط گوارشی، در صورت نیاز یک سری از کارهای درمانی مانند بند آوردن خونریزی و... را می تواند انجام دهد.

آندوسکوپی اشعه ایکس ندارد و پس از هربار مصرف، شست وشو و ضد عفونی می شود لذا احتمال انتقال بیماری وجود ندارد و برای زنان باردار نیز قابل انجام می باشد.

مراحل انجام آندوسکوپی

در واقع برای انجام آندوسکوپی به سمت چپ خود دراز می کشید و پس از زدن اسپری بی حس کننده به حلق شما، یک قطعه کوچک محافظ بین دندان های شما قرار می گیرد این کار باعث می شود دندان های شما آسیب نبیند و همچنین دندان های شما به دستگاه آندوسکوپ آسیب نرساند. بعد از آمادگی کامل شما، پزشک سر آندوسکوپ را روی زبان شما قرار می دهد و آن را به سمت گلو می برد و از شما می خواهد که آن را قورت بدهید، با این کار مری باز می شود و آندوسکوپ به سمت پایین و معده می رود که طی این مدت یک پرستار مرتب در کنار شما خواهد بود.

وقتی سر آندوسکوپ وارد معده شد، معده را باد می کند تا مشاهده داخل معده بهتر انجام شود. ممکن است به شما حالت تهوع دست دهد که این امری طبیعی است گفتنی است که در برخی مواقع نیز پزشک ممکن است اقدام به نمونه برداری از مخاط گوارش کند که این کار کاملاً بدون درد می باشد.

آموزش قبل از آندوسکوپی:

اگر قرار است برای شما آندوسکوپی انجام شود حتماً به این موارد توجه داشته باشید:

  1. روز انجام آندوسکوپی ناشتا بوده و شب قبل شام سبک میل کنید. (درصورتی که به شما برای ظهر وقت آندوسکوپی داده شد ساعت 6 صبح یک لیوان آب و عسل یا چای ‏شیرین میل شود)
  2. در صورت مصرف وارفارین، آسپیرین، پلاویکس به پزشک خود اطلاع دهید و حداقل 5 روز قبل از انجام آندوسکوپی بنا به تصمیم پزشک آنها را قطع کنید.
  3. در صورت داشتن سن بالای 50 سال، داشتن دیابت یا بیماری قلبی و ریوی حتماً مشاوره پزشک قلب، داخلی، نوار قلب و آزمایش های مربوطه را همراه داشته باشید.
  4. طلاجات، وسایل زینتی و فلزی و دندان مصنوعی قبل از انجام آندوسکوپی خارج گردد.
  5. در صورتی که به بیماری های هپاتیت و ایدز مبتلا هستید، حتماً قبل از انجام آندوسکوپی به پزشک خود اطلاع دهید تا راهکارهای مربوطه را برای عدم انتقال بیماری انجام دهد.
  6. هر زمان که برای آندوسکوپی مراجعه می کنید، کلیه مدارک پزشکی خود را همراه داشته باشید.
  7. روز انجام آندوسکوپی حتماً یک نفر همراه با خود داشته باشید. در برخی اوقات طی انجام آندوسکوپی نمونه هایی از بافت های داخلی گرفته می شود که این نمونه ها از سوی بیمار یا بخش مربوطه به پاتولوژی فرستاده می شود تا زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گیرد. حتماً پیگیر نتیجه نمونه برداری های خود باشید.

علاوه بر این گاهی لازم است بیمار ساعاتی پس از انجام آندوسکوپی در محل آندوسکوپی تحت نظر باشد این موارد را در برنامه های خود لحاظ کنید.

همچنین پس از انجام آندوسکوپی اگر به ندرت دچار خونریزی، درد بیش از حد و تهوع، شدید هرچه سریع تر مشکلتان را با پزشک خود مطرح کنید.

آموزش و مراقبت های بعد از آندوسکوپی:

  1. بعد از انجام آندوسکوپی، برای بیمارانی که از داروی بیهوشی استفاده نکرده اند، پس از اینکه قادر به قورت دادن آب دهان به طور کامل بودید، می توانید مصرف مایعات گرم را شروع کرده و سپس در ادامه، رژیم غذایی معمولی را استفاده کنید.
  2. در صورت استفاده از داروهای بیهوشی، بیمار تا هوشیاری کامل در ریکاوری مراقبت می شود، حضور همراه جهت ترخیص الزامی است.
  3. شروع رژیم غذایی معمولاً یک ساعت بعد از ترخیص بیمار از ریکاوری و با بازگشت رفلاکس قورت دادن آب دهان به طور کامل می باشد.
  4. درد در ناحیه گلو و ته حلق بعد از آندوسکوپی طبیعی می باشد و با مصرف فراوان مایعات گرم برطرف می شود.
  5. نفخ و درد شکم تا مقداری که برای بیمار قابل تحمل باشد، مشکلی ندارد ولی استفراغ و دل درد شدید، خونریزی(استفراغ خونی)، بیقراری، نبض تند، تاری دید از مواردی می باشد که باید سریعاً پیگیری و به اولین مرکز درمانی یا اورژانس مراجعه کرد.
  6. دریافت جواب آندوسکوپی معمولاً به طور متوسط یک ساعت به طول می انجامد.
  7. جهت ویزیت، بعد از دریافت جواب آندوسکوپی به صورت حضوری مراجعه فرمائید.
  8. در صورت داشتن نمونه پاتولوژی، جهت تحویل به واحد آزمایشگاه، می بایست تا دریافت جواب آندوسکوپی به همراه برگه پاتولوژی صبر نموده و سپس به واحد آزمایشگاه واقع در طبقه اول ساختمان شماره دو (ضلع غربی) مراجعه فرمائید.
  9. در صورت مصرف دارو از قبل، بعد از انجام آندوسکوپی می توانید طبق روال قبل داروهای خود را مصرف نمائید.

 بخش فوق تخصصی گوارش، آندوسکوپی و کلونوسکوپی بیمارستان فوق تخصصی نجمیه با برخورداری از به نام ترین پزشکان فوق تخصص گوارش و با بهترین تجهیزات پزشکی آماده خدمات به مراجعین گرامی و خانواده محترم نیروهای مسلح می باشد.

همچنین آندوسکوپی و کلونوسکوپی با بیهوشی، زیر نظر پزشک متخصص بیهوشی در این مرکز انجام می شودکه برای بهره گیری از خدمات آن، در ابتدا بیمار توسط پزشک کلینیک مشاوره و ویزیت می شود و در صورت صلاحدید پزشک، نوبت آندوسکوپی به او داده می شود .

شما می توانید در صورت اطلاع از خدمات، اطلاع از بیمه ها و قراردادها به بخش مورد نظر مراجعه کنید.

شماره تماس جهت اطلاعات و نوبت دهی: 61462296-021

1397/4/23 شنبه

تهران خیابان جمهوری اسلامی تقاطع خیابان حافظ ۰۲۱۶۱۴۶۱

1397/4/23 شنبه
© کلیه حقــوق این وبسایت بــرای بیمارستان نجمیه محفوظ می باشد